Нито балнеологията, нито СПА са измислени днес, въпреки че СПА модата напоследък стана много актуална. Минералните извори в Кюстендил са използвани за минерални бани още 2-3 век от древните римляни, които са лекували раните си, използвайки минералната вода. Римските терми, чиито останки можем да видим и днес в града ни са доказателство за развитието на балнеологията на територията на днешна България още в древни времена. В римските бани най-важните помещения са: аподитериум /съблекалня/, тепидариум /умерено топла зала/, калдариум /гореща зала/, фригидариум /студена зала/, лаконикум /пералня/, палестра /гимнастическа зала/ и др. Методите на лечението били разработвани по системата и на психотерапията. Селището е било задължително добре благоустроено. Ако трябва да се използва съвременна терминология древните римляни са правели СПА процедури.

А какво точно е СПА (SPA)?

S(anus) P(er) A(quam) - здраве чрез вода.

СПА са процедури с вода, но не само. Това са още и оздравителни, възстановителни, подмладяващи и разкрасяващи процедури с помощта на фито-, луго-, модо- и всякакви други видове терапия. Ако добавим масажи и всякакви ритуали за здраве, както и цялостния стремеж на човек да живее здравословно ще получим представа какво се съдържа в понятието SPA&Wellness. Лудостта wellness превзема все повече света и това обяснява и бумът на този вид туризъм.

Според някои експерти, за да дари водата здраве, то не е нужно да е минерална, но това се смята за бонус. СПА е насочен към потребители, които живеят на високи обороти и се нуждаят от бързо и ефективно възстановяване. А кой не живее така в днешно време?

Уелнес(wellness) процудури или казано на български благотворни процедури са всички действия, целящи запазване или подобряване на добро физическо и психическо здраве. Като се набляга не толкова на доброто здравословно състояние във физическия смисъл на думата, колкото на вътрешните възприятия на индивида. И в този смисъл основната цел е постигането на психическо спокойствие чрез физически въздействия върху тялото. Използват се методи като масаж, сауна, солариум, аромотерапия, маски, пилинг, масаж с топли вулканични камъни, масаж с мед и др., с помощта на които да се достигне до повишаване на жизнения тонус.

СПА и уелнес процедурите много често се бъркат с балнеологията. Истината е, че двете понятия се допълват, но в балнеоложките центрове обикновено се лекуват болни хора, а СПА центровете се посещават за здраве от здрави хора.

Можем да обобщим, че уелнес е състояние на добро физическо и душевно здраве, постигнато чрез целенасочени усилия или грижа за здравето с цел превенция на болести и удължаване на живота. Уелнес е изборът ни за това да бъдем оптимално здрави, като не забравяме, че всичко, което правим, мислим и чувстваме влияе върху състоянието на нашето здраве.

Развитието на СПА и уелнес туризма е приоритет не само на България, но и на град Кюстендил. Все пак не са много местата, които могат да се похвалят с наличието на минерални извори и то с лечебни свойства на водата.

Сайта Туристическа дестинация Кюстендил е изграден от Студио Видеограф на базата на Joomla!
Всички снимки в сайта са авторски, ползването им с каквато и да е цел е възможно само след писмено разрешение от автора им!