Град Кюстендил и Кюстендилския регион имат богато културно и историческо минало. Още през V-ІV век преди новата ера траките привлечени от лековитите минерални извори и плодородните земи основават селище. По-късно римляните превръщат днешния Кюстендил в балнеологичен курорт, важен търговски и културен център.

Кюстендил като град с почти осем хилядна селищна традиция и над хиляда и деветстотин годишна непръкъсната градска традиция разполага с редица паметници на културата.

В центъра на града се намират уникалните римски терми, в който са се лекували римски войници и средновековната отбранителна Пиркова кула.

В сърцето на хълма Хисарлъка, издигащ се до Кюстендил пък се намира средновековната крепостна стена Хисарлъка, която е построена в началото на пети век.

В квартал Кулуша може да видите най-старата запазена средновековна църква в кюстендилския край - Свети Георги. В близост се намира и възрожденската църква "Свети Мина" в която има аязмо с лековита вода известна в много крайща на България.

Средновековна църква Свети Георги в град Кюстендил
фотограф: Ярослав Ставрев - Студио Видеограф

На няколко километра от  града е девическия манастир "Свети Лука", който е построен през десети век. Според преданиетов близост до манастир "Свети Лука" се е учил Свети Иван Рилски.

В центъра на село Невестино, отстоящо на 15 км от града в посока Благоевград през 1470 година е построен Кадин мост. Според една от легендите строежът на Кадин мост не вървял, а река Струма всяка нощ разрушавала строежа. Майсторите решили за зазидат в моста жената на един от тях и така бил построен Кадин мост.

Това са малка част от паметниците на културата с национално и историческо значение, които можете да разгледате ако посетите нашият прекрасен край. Повече информация за всеки от тях ще намерите в подробните статии.

 

Сайта Туристическа дестинация Кюстендил е изграден от Студио Видеограф на базата на Joomla!
Всички снимки в сайта са авторски, ползването им с каквато и да е цел е възможно само след писмено разрешение от автора им!