лековита минерална водаКюстендилската минерална вода се използва за лечение главно чрез бани, а при някои заболявания и чрез пиене, инхалации и иригации, други хидротерапевтични процедури, като газови и билкови вани, подводен душов масаж.. За осигуряване на добри резултати от решаващо значение е начинът, по който се провежда. Използват вани и басейни с различна температура на минералната вода. Когато температурата на водата е 37-38° С, се получава разширение на периферните кръвоносни съдове, сърдечната дейност се засилва и кръвното налягане се понижава. За лечение на състояние след счупване на кости, обездвижени стави, както и някои гинекологични заболявания, най-подходящ  е горещият басейн с температура 40-41° . При лечението на другите “показани” за кюстендилската минерална вода заболявания се разчита преди всичко на лечебният ефект от химичния състав на водата, а не толкова на температурата и останалите фактори.

Лечебното действие на кюстендилската минерална вода се дължи главно на минералния  състав, сулфидите, хипотоничният ефект, високата температура, леката минерализация и относително високото съдържание на флуор, високата алкална реакция, но най-вече на сярата. Сярата в различните си химични разновидности има огромно значение за нормалното състояние и функциониране на ставния апарат, за растежа на клетките, за гъвкавостта и еластичността на тъканите, за нормалната дейност на жлезите с вътрешна секреция, за неутрализиране на хронични отравяния с тежки метали.


Показания за лечение:

  • Дегенеративни и възпалителни заболявания на костно-ставния апарат;
  • Артрози, артрити, спондилоартрозни, периартрити, синувити, болест на Бехтерев, травми и състояния вследствие на фрактури; заболявания на опорнодвигателния апарат - артрити, артрози, полиартрити, инфектартрити, спондилози и спондилартрити от инфекциозен, травматичен и обменно-ендокринен произход, заболявания на костите, мускулите и сухожилията, вследствие на травми – дистороции, луксации, фрактури, но не от туберкулозно естество.
  • Заболявания на периферната нервна система – хронични невралгии, радикулити, радикулоневрити и неврити с различно естество и етиология, дископатии, дискови хернии, плексити и др.
  • Силикозозастрашени, силикоза 0-1 степен, хронични отравяния със соли на тежки метали – олово, живак, бисмут, вибрационна болест, както и хронично наличие на такива;
  • Възпалителни гинекологични заболявания от нетуберколозно естество и стерилитет вследствие на възпалителен процес- при жените
  • При мъжа: хроничен простатит, весиколити, епидимити, патоспермия, мъжки стерилитет, олигоспермия.
  • Възпалителни алергични заболявания на горните дихателни пътища.
  • Някои кожни заболявания: състояния след изгаряния на кожата (ръбцови изменения), хронични екземи, невродермити, себороична екзема, псориазис вулгарис, дисхидрози (неусложнени с пиодермия), пруритус, хронична уртикария.
  • Нарушен глюкозен толеранс. Хипертонична болест в началния стадий  Леки форми на захарен диабет.


Противопоказания:

Противопоказаните за лечение в Кюстендил с минерална вода заболявания общо взето са както навсякъде: всички заболявания в остър стадий и нуждаещи се от спешно оперативно лечение, злокачествени тумори, хронични кръвоизливи, заболявания с изразена сърдечна недостатъчност, тежки увреждания на костите, парализа, душевни заболявания, съдови заболявания, припадъчни заболявания, болни от туберкулоза и венерически заболявания. Ползването на сауни и минерални басейни не се препоръчва при преумора, след употреба на алкохол, пир състояния на хипотония и хипертония. Също не се препоръчва и при патологична бременност през целия и срок, а при нормална бременност след четвъртия месец.

Сайта Туристическа дестинация Кюстендил е изграден от Студио Видеограф на базата на Joomla!
Всички снимки в сайта са авторски, ползването им с каквато и да е цел е възможно само след писмено разрешение от автора им!