Хижа Осогово е първата хижа в планина Осогово и една от първите в България. Изградена е през далечните 1927 -1928 г. с дарения във фонд "Хижа" в дружество Руен. Сградата е построена от майстор Богоя, а материалите за строежа са пренесени с коне и в раниците на туристи. Хижата започва работа в началото на месец Юли 1928 г., а през 1958 г. са добавени кухня, столова и тераса.

В днешно време хижата разполага с 37 легла разпределени в самостоятелни стаи с 1-4 легла и апартамент. Всички стаи разполагат със собствен санитарен възел и баня, сателитна телевизия и безжичен интернет.

В непосредствена близост до хижа Осогово се намират ски пистите в Осогово.

Ресторанта на хижа Осогово се отличава с отлична кухня и майсторски приготвена вкусна храна. Предлагат се уникални деликатеси, който ще задоволят и най-изтънчения вкус. В близост до хижата има езеро с пъстърва, която може да се превърне в прясно приготвен деликатес.

Хижа Осогово е основен изходен пункт за разходки в планина Осогово и покоряване на върховете. Изградени са маркирани маршрути до връх Руен, връх Кюнек, връх Човека и др.

През 2001 година е осветен близкият параклис Свети апостоли Петър и Павел, който е построен от Туристическо Дружество "Осогово" в чест на Милан Киселички - председател на комитета създаден за построяването на хижа Осогово, радетел на организирания туризъм в Кюстендил и региона, дарител на средства за построяването на хижа Осогово. Милан Киселички завещава личния си имот намиращ се в центъра на Кюстендил на Туристическо Дружество "Осогово".

 

Хижа Осогово се намира в местността "Плавилото" в сърцето на Осоговската планина
GPS кордината:N 42º 11' 50.7" E 22º 37' 27.6" виж на картата

За резервация: тел. 0888/ 227-968 и тел. 0896/ 688 484
Повече информация ще намерите в сайта на хижата: http://www.osogovo.bgjourney.com/

Сайта Туристическа дестинация Кюстендил е изграден от Студио Видеограф на базата на Joomla!
Всички снимки в сайта са авторски, ползването им с каквато и да е цел е възможно само след писмено разрешение от автора им!