В Осогово

Художествената галерия в град Кюстендил носи името на най-значимия български художник със световна известност -  Владимир Димитров – Майстора. Тя е един от стоте национални туристически обекта на България.

Началото на развитието на изобразителното изкуство е поставено в далечната 1903 г., когато Владимир Димитров – Майстора прави първата си самостоятелна изложба. През 1944 г. в джамията “Ахмед бей” е открита “Музей – картинна галерия” с галерийна експозиция от 50 платна на Майстора. Самата художествена галерия е тържествено открита на 24 май 1959 г., като тогава се помещава в сградата на Еврейската синагога. През 1972 г. галерията е преместена и функционира и до днес в първата в България сграда, построена специално за целта с естествено горно осветление. Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" в град Кюстендил разполага с 8 експозиционни зали. В галерията подредени в постоянна експозиция  са изложени творби на патрона - Владимир Димитров - Майстора (маслени платна). Художествената галерията разполага с графична зала и още две зали за временни изложби, както и лекционна зала.

Освен основната и най-голяма колекция от уникални творби на Майстора, галерията съхранява и периодично урежда изложби и на други именити кюстендилски художници, каквито са: Ст. Венев, К. Цонев, М. Бенционов, Н. Мирчев, Ас. Василиев и др. В залите за временни изложби се организират представяния на гостуващи, юбилейни и тематични изложби. Ежегодно през месец октомври в галерията се организира заключителния етап от провеждания в град Кюстендил Международен пленер “Свети Лука”.

Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора"

Художествена галерия “Владимир Димитров – Майстора” притежава един изключително балансиран в количествено и качествено отношение фонд от творби.  Тя разполага с 3180 творби от 585 автора, от които 1357 са на патрона на галерията. Фондът на галерията е обособен в четири раздела:

  • кюстендилски художници
  • художници от страната
  • антично, средновековно и възрожденско изкуство
  • чуждестранно изкуство

Галерията разполага също така със систематизира научен архив и документация. Още през 1975 г. тя е обявена за “галерия - еталон” от Министерството на културата. От създаването и до сега са организирани и реализирани 506 жанрово разнообразни изложби, на автори от Кюстендил и страната, както и много престижни изложби на изтъкнати европейски и световни културни центрове.

Можете да разгледате интернет страницата на Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" на адрес: www.artgallery-themaster.com

виж на картата

Културен туризъм в Кюстендил - възможности за развитие!От историята се знае, че там където има минерална вода, там има и стара култура.

Кюстендилският край е осеян с множество следи на отминали епохи, град с почти осем хилядолетна традиция, обрисувана със знаци на човешката култура от каменната епоха до наши дни.

Вероятно най-известния човек в Кюстендиският регион е Владимир Димитров - Майстора. Много хора за чували за талантливия художник, но малко са онези, който са виждали картините му на живо. Тук той е живял и творил.

В днешно време за да видите част от картините или да се докоснете до бита му, можете да посетите къщата – музей в село Шишковци или картинната галерия Владимир Димитров - Майстора, която се намира в центъра на град Кюстендил.

В град Кюстендил можете да разгледате няколко интересни музейни експозиции, картинната галерия, да видите някой от паметниците на културата, да се разходите до крепостната стена в местността Хисарлъка. Можете да бъдете гост на някой от традиционните празници на града и да празнувате с нас.

Представяме Ви...

Вижте също ...

Сайта Туристическа дестинация Кюстендил е изграден от Студио Видеограф на базата на Joomla!
Всички снимки в сайта са авторски, ползването им с каквато и да е цел е възможно само след писмено разрешение от автора им!