Джамия Ахмед Бей

Джамия Ахмед Бей в гр. КюстендилБившата джамия “Ахмед бей”, известна още като”Ингилиз”,  “Инджили” (Християнска)  е мюсюлмански храм, намиращ се в град Кюстендил, в непосредствена близост до римските терми и Пирковата кула. Джамията е построена към средата на ХV в., върху основите на средновековната българска църква “Света Неделя”.  Над входа на джамията има надпис на средно турски, който гласи:

" Нека който е построил тази джамия се споменава докато се спре света. Който и е направил ремонт, о, Боже, нека бъде весел и честит на двата свята. А за онези, които служат в нея, о, Боже на милостта и благоволението, направи да бъде място за голям успех. Когато те влязат в етажите на Рая, зарадвай ги с видението на твоя Образ. 1147 година по Хиджра (отговаря на времето от 3.06.1734 г. до 24.05.1735 г.)."

Входната аркада на джамията е запазена в оригиналния си вид. През 1734 г. “Ахмед бей” джамия е разширена и преустроена. Силно земетресение през 1904 г. довежда до разпукване на минарето и то е премахнато окончателно. Сградата на джамията е внушителна, с широк купол, мраморни стълбове и подпори. Построена е от каменни блокове и тухли, с отличителна декоративна тухлена украса, характерна за средновековната българска архитектура – корниз “вълчи зъб”.

Джамията не е действаща, понастоящем се ползва за изложбена зала на музея в Кюстендил. Тя е  архитектурно-строителен паметник на културата с категория „национално значение”.

View the embedded image gallery online at:
http://visit-kyustendil.eu/djamia-ahmed-bej#sigFreeIdefe89c8696

Вижте също ...

Вековни секвои краи Ючбунар

23-11-2009 Hits:14684 Природни забележителности Студио СС Дизайн

Три уникални вековни секвои - гигантея гордо се извисяват в местността „Ючбунар” в района на кюстендилското село Богослов. Те са обявени за природна забележителност през 1989 година с цел опазване...

Художествена галерия "Владимир Дими…

10-08-2009 Hits:7076 Културен туризъм Студио Видеограф

Художествената галерия в град Кюстендил носи името на най-значимия български художник със световна известност -  Владимир Димитров – Майстора. Тя е един от стоте национални туристически обекта на България. Началото на...

Къща - музей "Димитър Пешев"

24-11-2009 Hits:3873 Музеи Студио Видеограф

Къща музей "Димитър Пешев" притежава една от най-големите колекции от веществени и писмени извори свързана със спасяването и със спасителите на българските евреи. Експозицията започва с увод, поясняващ фундамента, върху...

Сайта Туристическа дестинация Кюстендил е изграден от Студио Видеограф на базата на Joomla!
Всички снимки в сайта са авторски, ползването им с каквато и да е цел е възможно само след писмено разрешение от автора им!