Начало

Паметници на културата

Паметници на културата в КюстендилГрад Кюстендил и Кюстендилския регион имат богато културно и историческо минало. Още през V-ІV век преди новата ера траките привлечени от лековитите минерални извори и плодородните земи основават селище. По-късно римляните превръщат днешния Кюстендил в балнеологичен курорт, важен търговски и културен център.

Кюстендил като град с почти осем хилядна селищна традиция и над хиляда и деветстотин годишна непръкъсната градска традиция разполага с редица паметници на културата.

В центъра на града се намират уникалните римски терми, в който са се лекували римски войници и средновековната отбранителна Пиркова кула.

В сърцето на хълма Хисарлъка, издигащ се до Кюстендил пък се намира средновековната крепостна стена Хисарлъка, която е построена в началото на пети век.

В квартал Кулуша може да видите най-старата запазена средновековна църква в кюстендилския край - Свети Георги. В близост се намира и възрожденската църква "Свети Мина" в която има аязмо с лековита вода известна в много крайща на България.

На няколко километра от  града е девическия манастир "Свети Лука", който е построен през десети век. Според преданиетов близост до манастир "Свети Лука" се е учил Свети Иван Рилски.

В центъра на село Невестино, отстоящо на 15 км от града в посока Благоевград през 1470 година е построен Кадин мост. Според една от легендите строежът на Кадин мост не вървял, а река Струма всяка нощ разрушавала строежа. Майсторите решили за зазидат в моста жената на един от тях и така бил построен Кадин мост.

Това са малка част от паметниците на културата с национално и историческо значение, които можете да разгледате ако посетите нашият прекрасен край. Повече информация за всеки от тях ще намерите в подробните статии.

 

Църква Свети Великомъченик Мина гр. КюстендилЦърква Свети Великомъченик Мина се намира в западната част на град Кюстендил между улиците “Цар Освободител” и “Хаджи Йоаким”. Построена е през 1934 г. в съседство със старата възрожденска църква "Свети Мина" по проект на архитект Антон Торньов. През 1923 г. църковното настоятелство на старата църква "Свети Мина" взема решение да бъде построен нов храм. Обявява се конкурс и проекта на софийският архитект Антон Торньов печели първа награда. Основите на новия храм са положени на 20.06.1926 г. По своята архитектура той е умален образец на църквата "Свети Александър Невски" в София. Окончателното приемане на обекта става на 12.07.1933 г. Освещаването на храма е извършено на 04.11.1934 г. от софийския митрополит Стефан.

Църквата “Св. Йоаким и Ана”, по-известна в района само като “Света Ана (Яна)” се намира при едноименния манастир над скална ниша с водопад и аязмо край с. Смоличано.

Построена е върху основите на средновековна църква. Обновена и преизписана е през 1888 г. от зографа Георги Попалексов.

Според сондажни проучвания съществува по-ранен живописен слой, който се датира от XVII в. Иконостасът е двуредов, с ценна декоративна украса. В аязмото край църквата е запазена икона на Св. мъченица Кириаки с надпис от дарителя и зографа.

Представяме Ви...

Вижте също ...

Сайта Туристическа дестинация Кюстендил е изграден от Студио Видеограф на базата на Joomla!
Всички снимки в сайта са авторски, ползването им с каквато и да е цел е възможно само след писмено разрешение от автора им!