Начало

Балнеология

От незапомнени времена град Кюстендил се слави със своята минерална вода.

Близо до Кюстендил край с. Байкал се намира голямо находище от ценен лечебен торф, богат на биологично активни органични вещества, хуминови киселини, естрогенни хормони и др. Торфонаходището, отстоящо на 20 км от града е дъно на някогашно блато, където стотици годни са се утаявали минерални вещества и разпадни продукти от животински и растителен произход, които определят богатото съдържание на лечебния торф, който сам по себе си е вторият по възможности и важност курортен фактор в град Кюстендил.

Торфът е тъмнокафяв – до черен с растителни примеси.. Влагата е 85.6 %, а сухото вещество е 14.3%. Неорганичните вещества – 4.4%, /РН-6.61/. От органичните вещества по-важни са: битуми – 7%; хуминови киселини – 21%; пектини – 8,01%; органичен азот – 2.92%; хемицелулоза – 22.96%; целулоза – 4.55%, летливи мастни киселини – 7.50 мг/екв. Той се ползва, след като е отлежал 24 часа смесен с минералната вода. Начина на приложение е под формата на апликация с температура на торфа от 37° до 44° С. Влиянието му върху човешкия организъм се изразява в три посоки:

 • термично действие – наблюдава се повишение на телесната температура;
 • механично действие – предизвиква се рефлекторна хиперемия, сенсибилизиращ ефект, ангиоспатичен ефект;
 • химично действие – влияние, чрез съдържащите се в него минерални съставки;

Минерална вода в КюстендилОще преди хилядолетия траките са открили силата на кюстендилската минерална вода и са изградили селище на мястото на днешен Кюстендил. Като балнеологичен център  днешния Кюстендил процъфтява още през I век когато по времето на римското владичество тогавашния град Пауталия е провъзгласен за муниципия – областен център и получава представка Улпия пред името си. Тогава бил изграден внушителен ансамбъл от храмове - балнеолечебници (асклепион), посветен на бога на здравето Асклепий (Ескулап) и дъщеря му Хигия, разположен на площ от 3600 кв.м, втори по големина на Балканския полуостров след този в античния гръцки Епидавър. И до сега са запазени значителни останки от басейни и други помещения, балнеологични съоръжения и предмети, монети с изображения на асклепиона, около който са били разположени театър и спортни стадиони.

И в днешно време град Кюстендил е известен с  топлите лековити минерални извори и лечебният торф от находището в с. Байкал. Те са природното богатство на района, което позволява - балнео и калолечение (вани, басейни, подводна гимнастика, подводен масаж, лечебни душове, иригации), кинезитерапия, специализирани методики, парафинолечение, пълна гама апаратна физиотерапия, лечебен масаж.

В една обширна хидротермална зона бликат 40 горещи минерални води с общ дебит от над 30 л / секунда и  температура от 73С при каптажа. Водата е бистра, безцветна с приятен вкус и силна миризма на сероводород. Тя  е с ниска минерализация (0,678-0,719 мг / л), сулфатно-хидрокарбонатно-натриева, с висока алкална реакция (рН 8,9-9,15), с ниска водна твърдост - 0,2-0,3 немски градуса (т.нар. "меки" води), бистра, безцветна, с приятни питейно-вкусови качества, въпреки лекия мирис на сероводород.

лековита минерална водаКюстендилската минерална вода се използва за лечение главно чрез бани, а при някои заболявания и чрез пиене, инхалации и иригации, други хидротерапевтични процедури, като газови и билкови вани, подводен душов масаж.. За осигуряване на добри резултати от решаващо значение е начинът, по който се провежда. Използват вани и басейни с различна температура на минералната вода. Когато температурата на водата е 37-38° С, се получава разширение на периферните кръвоносни съдове, сърдечната дейност се засилва и кръвното налягане се понижава. За лечение на състояние след счупване на кости, обездвижени стави, както и някои гинекологични заболявания, най-подходящ  е горещият басейн с температура 40-41° . При лечението на другите “показани” за кюстендилската минерална вода заболявания се разчита преди всичко на лечебният ефект от химичния състав на водата, а не толкова на температурата и останалите фактори.

Лечебното действие на кюстендилската минерална вода се дължи главно на минералния  състав, сулфидите, хипотоничният ефект, високата температура, леката минерализация и относително високото съдържание на флуор, високата алкална реакция, но най-вече на сярата. Сярата в различните си химични разновидности има огромно значение за нормалното състояние и функциониране на ставния апарат, за растежа на клетките, за гъвкавостта и еластичността на тъканите, за нормалната дейност на жлезите с вътрешна секреция, за неутрализиране на хронични отравяния с тежки метали.


Показания за лечение:

 • Дегенеративни и възпалителни заболявания на костно-ставния апарат;
 • Артрози, артрити, спондилоартрозни, периартрити, синувити, болест на Бехтерев, травми и състояния вследствие на фрактури; заболявания на опорнодвигателния апарат - артрити, артрози, полиартрити, инфектартрити, спондилози и спондилартрити от инфекциозен, травматичен и обменно-ендокринен произход, заболявания на костите, мускулите и сухожилията, вследствие на травми – дистороции, луксации, фрактури, но не от туберкулозно естество.
 • Заболявания на периферната нервна система – хронични невралгии, радикулити, радикулоневрити и неврити с различно естество и етиология, дископатии, дискови хернии, плексити и др.
 • Силикозозастрашени, силикоза 0-1 степен, хронични отравяния със соли на тежки метали – олово, живак, бисмут, вибрационна болест, както и хронично наличие на такива;
 • Възпалителни гинекологични заболявания от нетуберколозно естество и стерилитет вследствие на възпалителен процес- при жените
 • При мъжа: хроничен простатит, весиколити, епидимити, патоспермия, мъжки стерилитет, олигоспермия.
 • Възпалителни алергични заболявания на горните дихателни пътища.
 • Някои кожни заболявания: състояния след изгаряния на кожата (ръбцови изменения), хронични екземи, невродермити, себороична екзема, псориазис вулгарис, дисхидрози (неусложнени с пиодермия), пруритус, хронична уртикария.
 • Нарушен глюкозен толеранс. Хипертонична болест в началния стадий  Леки форми на захарен диабет.


Противопоказания:

Противопоказаните за лечение в Кюстендил с минерална вода заболявания общо взето са както навсякъде: всички заболявания в остър стадий и нуждаещи се от спешно оперативно лечение, злокачествени тумори, хронични кръвоизливи, заболявания с изразена сърдечна недостатъчност, тежки увреждания на костите, парализа, душевни заболявания, съдови заболявания, припадъчни заболявания, болни от туберкулоза и венерически заболявания. Ползването на сауни и минерални басейни не се препоръчва при преумора, след употреба на алкохол, пир състояния на хипотония и хипертония. Също не се препоръчва и при патологична бременност през целия и срок, а при нормална бременност след четвъртия месец.

Представяме Ви...

Вижте също ...

Сайта Туристическа дестинация Кюстендил е изграден от Студио Видеограф на базата на Joomla!
Всички снимки в сайта са авторски, ползването им с каквато и да е цел е възможно само след писмено разрешение от автора им!